Szukaj
0 szt.szt. Koszyk z zakupami
Koszyk z zakupami

Suma pośrednia:

Do koszyka Do kasy

Moje Naturavetal
Szukaj w naturavetal.de

Bezcenne witaminy

Słowo „witaminy” pochodzi z łaciny: „vita” oznacza „życie”. Witaminy są niezbędne – również dla zdrowia naszych zwierząt, ponieważ bez witamin białka, węglowodany i tłuszcze nie mogą być w pełni wykorzystane. Każdego dnia w ciałach naszych psów i kotów zachodzą miliony reakcji biochemicznych. Witaminy wspierają procesy przebiegające w organizmie, są niezbędne do wzrostu, produkcji energii, funkcjonowania receptorów, ale także do trawienia, detoksykacji, wydalania i ostatecznie do odpierania chorób i wzmacniania układu odpornościowego. Pełnią ważną rolę w budowie komórek, w tym komórek krwi, kości i zębów. Każda pojedyncza witamina spełnia określone zadania. Niedostateczna podaż witamin spowoduje poważne objawy niedoboru. Dlatego witaminy należy dostarczać regularnie w zdrowym pożywieniu – są niezwykle cenne dla metabolizmu i nie tylko.

Wielu właścicieli psów i kotów czyta tabele karmienia na etykietach karmy dla zwierząt domowych, odnotowując ilości poszczególnych witamin i wierząc, że ich zwierzę jest dobrze zaopatrzone w witaminy w dużych ilościach.

Decydującym czynnikiem nie jest jednak pytanie „ile”, ale „jak dobrze”, ponieważ chodzi przede wszystkim o przyswajalność witamin. Ponadto sztucznie dodane witaminy mogą być bardziej szkodliwe niż pomocne. O skuteczności witamin i minerałów decydują enzymy. Rozkładają one witaminy i minerały, aby aktywować dobry metabolizm. Tylko enzymy mogą powodować podział komórek, dlatego enzymy i fitochemikalia znajdują się wśród najważniejszych wymagań jakościowych w dobrej karmie dla zwierząt. Karma Naturavetal zapewnia właśnie odpowiednią podaż enzymów oraz wyłącznie naturalnych witamin i minerałów.

W każdym przypadku naturalna podaż witamin zapewni ich najlepszą dostępność dla organizmu. Naturalne witaminy mogą być skuteczne natychmiast, bez dodatkowego obciążenia metabolizmu w ciele. Naturalna karma dla zwierząt Naturavetal dostarcza czysto naturalne witaminy, nie zawiera żadnych syntetycznych dodatków. Nasz poniższy poradnik na temat witamin informuje o poszczególnych witaminach oraz ich zadaniach i skutkach dla organizmu.

W przypadku dalszych pytań prosimy o kontakt z Naturavetal.

Witamina A - retinol

Występuje w roślinach jako prowitamina i znajduje się w wątrobie, mleku, oleju rybnym i żółtku jaja. Witamina A jest niezbędna dla dobrej kondycji skóry, widzenia w nocy i do wzrostu komórek. Brak witaminy A prowadzi do suchej skóry, zaburzeń wzrostu, zwiększonej podatności na choroby zakaźne i zaburzeń wzrostu kości.

Witamina B1 - tiamina

Witamina B1 (tiamina) jest witaminą rozpuszczalną w wodzie i wrażliwą na wysokie temperatury. Witamina B1 znajduje się w wielu produktach spożywczych, w tym w drożdżach, ziarnach zbóż, fasoli, orzechach, mięsie oraz w algach. Witamina B1nie jest magazynowana w organizmie, dlatego ważne jest, aby zapewnić stały dopływ tiaminy wraz z pożywieniem. Objawy niedoboru obejmują niewydolność i skurcze sercowo-naczyniowe, paraliż, osłabienie mięśni, zapalenie nerwów i zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego. Tiamina bierze udział w przemianie niektórych aminokwasów. Działa również regulująco na metabolizm węglowodanów. Jest to ważne dla funkcji tarczycy, aktywności układu nerwowego i metabolizmu węglowodanów.

Witamina B2 - ryboflawina

Znajduje się w mleku, drożdżach, wątrobie, płucach, żołądku i zbożach pełnoziarnistych. Ryboflawina jest rozpuszczalna w wodzie i może być łatwo wchłaniana przez organizm. Jej czas magazynowania w organizmie trwa nie dłużej niż 2 do 6 tygodni. Niedobór witaminy B2 objawia się zmianami skórnymi, takimi jak zaczerwienienie lub łupież, kruche, stępione paznokcie, zmętnienie soczewki oka, a także zmiany w układzie nerwowym.

Witamina B3 - niacyna

Niacyna jest ważnym składnikiem odżywczym. W rzeczywistości każda część ciała potrzebuje jej do prawidłowego funkcjonowania. Występuje zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Znajdziemy ją głównie w mięsie, podrobach i zbożach (pełnoziarnistych). Znana jest również jako kwas nikotynowy, jest to związek organiczny i forma witaminy B3. Niacyna, podobnie jak witamina D, jest w pewnych ilościach produkowana w organizmie, jako produkt uboczny degradacji aminokwasów, jednak konieczne jest także dostarczane jej wraz z żywnością. Niacyna może być przechowywana w ciele tylko przez dwa do sześciu tygodni. Niedobór niacyny objawia się utratą apetytu, bezsennością i zmniejszoną wydajnością. Objawy niedoboru niacyny to także wyraźne zmiany w skórze i błonach śluzowych, szczególnie w obszarach narażonych na działanie promieni słonecznych.

Witamina B5 - kwas pantotenowy

Ta witamina znajduje się w prawie wszystkich produktach spożywczych. Najbardziej obficie występuje w wątrobie i mięsie śledzia. W produktach roślinnych znajdujemy ją głównie w zbożach pełnoziarnistych, kalafiorze i brokułach. Ta witamina jest bardzo stabilna termicznie. Niedobór zdarza się rzadko i skutkuje poważnymi zaburzeniami metabolicznymi, które mogą prowadzić do skurczów, zaburzeń odruchowych oraz zmian skórnych i zmian w błonach śluzowych. Witamina B5 jest odpowiedzialna za tworzenie się cholesterolu i ciał ketonowych, a także syntezę i rozkład kwasów tłuszczowych.

Witamina B6

To grupa witamin występująca zarówno w żywności pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Poszczególne grupy różnią się jedynie tym, że inaczej reagują na wysoką temperaturę. Na przykład podczas gotowania potraw roślinnych występują mniejsze straty witaminy B6 niż ma to miejsce w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego. Ogólnie biodostępność witaminy B6 jest bardzo wysoka, ponieważ witaminy tej grupy mogą być wchłaniane bezpośrednio z jelit. Witamina B6 pochodzenia roślinnego, by być wchłonięta, musi być uprzednio rozłożona przez organizm. Źródłem pokarmu z witaminą B6 są zboża pełnoziarniste, banany, mięso i wątroba. Witaminy rozpuszczalne w wodzie są magazynowane w organizmie na krótko. Po 2 - 6 tygodniach rezerwy się wyczerpują. Objawami niedoboru witaminy B6 są zmiany skórne, stany zapalne skóry, skurcze mięśni i zaburzenia czucia, tworzenie się kamieni szczawianowych (rodzaj kamieni nerkowych) w moczu. Zadanie witaminy B6 jest zróżnicowane, bierze ona również udział w produkcji hemoglobiny, odpowiedzialnej za transport tlenu w organizmie. Jest pomocna w tworzeniu niektórych neuroprzekaźników i hormonów (takich jak histamina, dopamina i serotonina). Co ważne, bierze udział w metabolizmie aminokwasów. Wpływa również na funkcje układu nerwowego i odpornościowego. Dodatkowo, dieta bogata w białko lub brak niezbędnych kwasów tłuszczowych ogólnie zwiększają zapotrzebowanie na witaminę B6. Brak witaminy B6 prowadzi do utraty apetytu, zaburzenia wzrostu, może nawet wystąpić niedokrwistość.

Witamina B12 – kobalamina

Witamina B12 znajduje się w prawie wszystkich komórkach ciała i jest ważna przede wszystkim dla procesu podziału komórek. Dlatego niedobory witaminy B12 są zauważalne w komórkach szpiku kostnego, gdzie zachodzi erytropoeza (tworzenie czerwonych krwinek). Jest niezbędna dla właściwego metabolizmu białek, funkcjonowania układu nerwowego i regeneracji błon śluzowych. Niedobór witaminy B12 prowadzi do zaburzeń pracy jelita cienkiego, żołądka, trzustki lub zwiększonej bakteryjnej kolonizacji jelit. Witamina B12 jest wytwarzana wyłącznie przez mikroorganizmy i wchłaniana głównie poprzez spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego. Może być przechowywana w wątrobie przez długi czas, a znajduje się w rybach, wątrobie, nerkach i podrobach. Dostawcą witaminy B12 pochodzenia roślinnego jest także rokitnik zwyczajny. Nadmiar witamin z grupy B obciąża wątrobę, ponieważ są one tam przechowywane i uwalniane w razie potrzeby. Suplementacja tymi witaminami jest zatem zbędna u zdrowych zwierząt z prawidłową florą jelitową.

Witamina C - kwas askorbinowy

Biosynteza tej witaminy w organizmie jest możliwa poprzez metabolizm glukozy. Witamina ta jest syntetyzowana w wątrobie i nerkach psa oraz kota. Zdolność magazynowania tej witaminy przez organizm jest niewielka, więc należy dodawać ją w sposób ciągły. Jest bardzo wrażliwa na światło, powietrze, wodę i ciepło. Witamina C wykonuje różne zadania w organizmie: bierze udział w gojeniu się ran, wspomaga tworzenie hormonów kory nadnerczy, takich jak adrenalina, inicjuje procesy antyoksydacyjne, tj. wyłapuje wolne rodniki i tym samym zapobiega chorobom takim jak niektóre nowotwory. Poprawia wchłanianie żelaza w jelicie cienkim i zapewnia usuwanie toksycznych metali ciężkich, takich jak ołów, nikiel i kadm. Dzieje się tak przez wiązanie metali ciężkich i ich wypłukanie z organizmu.
Witamina C przekształca cholesterol w kwas żółciowy lub witaminę D poprzez konwersję enzymów. Ogólnie wzmacnia układ odpornościowy poprzez zwiększenie aktywności komórek odpornościowych. Witamina C wspiera w walce z próchnicą i jest ważna w przypadku niedokrwistości i krwawienia. W przypadku psów pracujących - takich jak psy zaprzęgowe lub psy służbowe - sprawdza się dodatkowa suplementacja tą witaminą. Wspomaga także przy infekcjach, chorobach wątroby lub po operacjach.

Witamina D

Witamina D jest niezbędna w procesie tworzenia kości i wchłaniania wapnia, fosforu i magnezu. Jest szczególnie ważna dla psów i kotów w okresie wzrostu, praktycznie już od pierwszych dni. Jest obecna w dużych ilościach w drożdżach. W żywności pochodzenia zwierzęcego występuje w rybach (np. łosoś). Najczęściej jest przechowywana w wątrobie. Jeśli występuje niedobór witaminy D, maleje zdolność absorpcji wapnia. Podobnie jak witamina A, witamina D ma również bardzo dobre możliwości do bycia magazynowaną w organizmie. Jest wydalana tylko w stosunkowo niewielkich ilościach. Przedawkowanie witaminy D może szybko wyrządzić wiele szkód. Objawy hiperwitaminozy D obejmują zwapnienie naczyń krwionośnych i dużych stawów, krwawą biegunkę, nudności, wymioty, zwiększone pragnienie, osłabienie mięśni i zwiększenie ilości moczu. Wczesne zwapnienie naczyń może powodować niewydolność nerek, problemy metaboliczne we wszystkich narządach, niewydolność serca i artrozę. Z drugiej strony witamina D jest niezwykle ważna w leczeniu krzywicy i osteoporozy.

Witamina E

Jest to produkt czysto ziołowy. Witamina E znajduje się w orzechach, olejach roślinnych, nasionach i zbożach. Rola witaminy E została do tej pory poznana tylko częściowo. Uważa się, że pomaga budować i stabilizować błony biologiczne, uczestniczyć w syntezie niektórych enzymów i mieć wpływ na metabolizm mięśni. Udowodniono także, że witamina E jest przeciwutleniającym środkiem ochronnym, wiąże z sobą wolne rodniki i wspomaga produkcję energii. Witamina E odgrywa ważną rolę w wspomaganiu rozrodczości, wspiera przeciwko zanikowi mięśni i uszkodzeniom wątroby. Przypisuje jej się również inne pozytywne skutki, takie jak ochronę przed nowotworami i chorobami sercowo-naczyniowymi. Niedobór witaminy E może prowadzić do zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego i retinopatii (uszkodzenie oka na ciele szklistym). Przedawkowanie powoduje zawroty głowy, nudności i osłabienie mięśni. Szczenięta i kocięta, podobnie jak kobiety w ciąży i karmiące piersią, mają wyższe zapotrzebowanie na witaminę E.

Witamina H - biotyna

Biotyna jest obecna w niewielkich ilościach w prawie wszystkich produktach spożywczych. W produktach pochodzenia zwierzęcego duże jej ilości znaleźć można np. w wątrobie cielęcej i w łososiu. W żywności roślinnej biotyna jest obecna w postaci niezwiązanej i dlatego może być lepiej wykorzystana przez organizm. Znajdziemy ją między innymi w orzeszkach ziemnych, soi i płatkach owsianych. Jest dość niewrażliwą witaminą, ale jest niestabilna po podgrzaniu, szczególnie w połączeniu z kwasem, tracąc tutaj dużą część swojej biodostępności. Niedobór biotyny objawia się wypadaniem włosów, zmęczeniem, bólami mięśni, zmianami w błonie śluzowej jelita, które mogą objawiać się biegunką. Zadaniem biotyny w ciele jest rozkład aminokwasów, biosynteza i wykorzystanie kwasów tłuszczowych.

Witamina K

Istnieją naturalne witaminy K1 i K2, a z drugiej strony syntetyczna i szkodliwa witamina K3, która może być zawarta w syntetycznych, wysoko przetworzonych karmach gorszej jakości. Naturavetal nie wykorzystuje witaminy K3. Naturalna witamina K znajduje się w zielonych warzywach, ziołach i algach, rybach, wątrobie i jajach. Witaminy K1 i K2 docierają do szpiku kostnego, wątroby i nerek poprzez krew. Magazynowana jest przez maksymalnie 14 dni i wydalane z żółcią i poprzez nerki. Witamina K jest odpowiedzialna za krzepnięcie krwi i właściwą płynność krwi. Witamina K1 aktywuje metabolizm wapnia, który wspiera białko osteokalcynę (która wprowadza wapń do kości). Proces ten nie może się odbyć bez aktywacji witaminy K1. Na brak tej witaminy wskazuje zmniejszona zdolność krzepnięcia krwi i zaburzony metabolizm kości. Witamina K jest syntetyzowana w jelicie przez bakterie, ale powinna być również przyjmowana z pożywieniem dla optymalnego wykorzystania. Niedobór witaminy K może wystąpić po leczeniu antybiotykiem lub sulfonamidem. Zabiegi te uszkadzają florę jelitową, która jest odpowiedzialna za tworzenie witaminy K. Verwertung zusätzlich über die Nahrung aufgenommen werden. Ein Mangel an Vitamin K kann nach einer Antibiotika- oder Sulfonamid-Behandlung auftreten. Diese Behandlungen schädigen die Darmflora, welche für die Bildung von Vitamin K zuständig ist.

Naturavetal Newsletter

Nasz biuletyn z cennymi wskazówkami i informacjami o nowych produktach

Szybko i łatwo zapisz się, by otrzymywać nasz newsletter! Informujemy w nim o naszych nowych produktach związanych z naturalnym, zdrowym żywieniem psów lub kotów oraz przekazujemy przydatne wskazówki dotyczące karmienia i opieki – dla długiego zdrowego i pełnego sił witalnych życia Twojego psa i kota.