Szukaj
0 szt.szt. Koszyk z zakupami
Koszyk z zakupami

Suma pośrednia:

Do koszyka Do kasy

Moje Naturavetal
Szukaj w naturavetal.de
Verschiedene Kräuter

Mały poradnik zielarski

Od wieków rośliny były używane jako cenne naturalne wsparcie przeciwko chorobom. Ich zdrowe, tajemnicze właściwości zostały udowodnione – ale wciąż często pozostają niezbadane naukowo. Teraz (zarówno jak przed laty), rośliny są jednak wykorzystywane do wytwarzania produktów leczniczych i wiele z nich znajduje uznanie i zastosowanie w medycynie. W wielu miejscach na świecie, leczenie pacjentów przez zielarzy wszelkiego rodzaju ekstraktami i nalewkami z roślin leczniczych ma długą tradycję. Rośliny są zdefiniowane jako zioła lecznicze, kiedy ich liście, kwiaty, łodygi lub korzenie mają określone właściwości terapeutyczne. Nawet dzikie zwierzęta instynktownie szukają traw, roślin, korzeni i kory, aby wzmocnić swą witalność, lub spożywają określone zioła, gdy np. odczuwają ból. W naszym małym poradniku zielarskim chcemy opisać niektóre z roślin, które znajdziesz również w naszych produktach jako ważną część naturalnego odżywiania lub do zastosowania zewnętrznego.

Mamy nadzieję, że spodoba ci się nasza lektura o naturze!

Aloe Logo

Aloes

Aloes jest rodzajem roślin, występujących w ciepłych regionach świata. Jest szczególnie powszechny w Południowej Afryce i na południu Europie. W Niemczech, gdzie produkujemy naszą karmę, rośnie w szklarniach.

Charakterystyka:
Aloes rośnie do wysokości 60 cm z okrągłymi łodygami o grubości 4-7 cm. Liście są grube i mięsiste. Kwitnienie przypada na czerwiec. Nieprzetworzony aloes zawiera aloinę, która ma działanie przeczyszczające. Ma również szczególne powinowactwo do narządów trawiennych i dlatego jest zalecany w przypadku przewlekłego zapalenia błony śluzowej żołądka. Ponadto aloes stosuje się w leczeniu ran, nawet w ranach słabo gojących się, a także w leczeniu wrzodów.
Nazwa naukowa: Aloe vulgaris.
Wykorzystywana część: liście.
Składniki: aloina.

Artischocke Logo

Karczoch

Karczoch jest rośliną leczniczą o długiej tradycji zastosowania. Pomaga między innymi w trawieniu tłuszczu.

Charakterystyka: Należy do rodziny astrowatych i kwitnie w ciepłych regionach, rosnąc głównie w miesiącach zimowych. Jego składniki mogą działać antyseptyczne i obniżać stężenie lipidów we krwi. Działa stymulująco na wątrobę i nerki, a także wspomaga prawidłowe krążenie krwi i detoksykację w organizmie.
Nazwa naukowa: Cynara scolymus.
Wykorzystywana część: wszystkie części rośliny są wykorzystywane.
Składniki: karczoch zasadniczo zawiera inulinę, białko, wapń, żelazo, prowitaminę A i witaminę B1.
Czas zbioru: od lutego.

Bärlauch

Czosnek niedźwiedzi

W Eddzie, popularnej obszernej kolekcji germańskich mitów ludowych, czosnek niedźwiedzi pojawia się jako jedna z pierwszych roślin, która powstała po stworzeniu świata. Czosnek niedźwiedzi należy do rodziny cebulowatych i rośnie wolno w prawie całej Europie. Wzrasta do wysokości ok. 20-50 cm i kwitnie wieloma białymi kwiatami w kształcie gwiazd. Czosnek niedźwiedzi dość łatwo pomylić z piękną, ale bardzo trującą konwalią majową. Obserwuje się, że tam, rośnie i kwitnie czosnek niedźwiedzi, gleba jest szczególnie żyzna.

Charakterystyka: ma pozytywny wpływ na zaburzenia skóry, robaki, dolegliwości jelitowe i zwapnienie tętnic. Polecany jest jako wiosenne lekarstwo oczyszczające krew.
Nazwa naukowa: Allium ursinum.
Wykorzystywane części: liście.
Składniki: bogaty w witaminę C, magnez, żelazo i mangan. Siarczki, które działają przeciwko bakteriom i grzybom.
Czas zbioru: maj i czerwiec.

Birkenblatt Logo

Brzoza

Brzoza pochodzi z Europy i Azji Północnej. Rośnie na piaszczystych, ale także na podmokłych glebach.

Charakterystyka: Brzozy mają udowodnione naukowo działanie moczopędne. Kiedy ciało ma tendencję do gromadzenia wody, liście brzozy są w stanie szybko usunąć zablokowany płyn. Jednocześnie zwiększa się wydalanie szkodliwych substancji z moczem, co ma korzystny wpływ na zaburzenia metaboliczne, takie jak reumatyzm i dna moczanowa. Dziegieć brzozowy jest często stosowany w leczeniu chorób skóry. Może mieć pozytywny wpływ na przewlekłą egzemę. Woda brzozowa służy do pielęgnacji skóry głowy i włosów.
Nazwa naukowa: Betula alba.
Wykorzystywane części: młode pąki, młode liście, a także świeży sok.
Składniki: młode liście zawierają olejki eteryczne, garbniki oraz kwaśne i neutralne saponiny. Dziegieć brzozowy (wytwarzany z tlącego się drewna brzozowego i kory) zawiera głównie kwas karbolowy i kreozol.

Brennessel Logo

Pokrzywa

Pokrzywa jest ceniona i używana jako roślina lecznicza od czasów starożytnych. Jest stosowana głównie w chorobach reumatycznych, ale także w trakcie wiosennych zabiegów detoksykacji i oczyszczania krwi.

Charakterystyka: Pokrzywę można znaleźć prawie wszędzie – przyleśnych ścieżkach, na łąkach, w ogrodach. Dorasta do 1,5 m wysokości i ma długie, piekące włoski na liściach i łodygach, które po kontakcie ze skórą wywołują swędzące bąble. Ma działanie moczopędne, przeciwzapalne i krwiotwórcze. Jest często stosowana jako środek wzmacniający przy ogólnym osłabieniu odporności, a także przy problemach skórnych i przy niedoborze żelaza.
Nazwa naukowa: Urtica dioica, Urtica urens.
Wykorzystywane części: liście i korzenie.
Składniki: Pokrzywy zawierają flawonoidy, glikozydy obniżające poziom cukru, krzemionkę, cenne minerały - żelazo, prowitaminę A, witaminę C, dużą ilość ksantofilu i chlorofilu.
Czas zbioru: młode pędy i liście wiosną, korzenie późnym latem. Roślina może być także zebrana jesienią.

Fenchel

Koper

Koper pierwotnie pochodzi z Azji i był popularny jako roślina lecznicza już wśród starożytnych Egipcjan.

Charakterystyka: Jako środek domowy, koper włoski jest często stosowany w leczeniu wzdęć i problemów trawiennych oraz pomaga w infekcjach oczu. Oprócz olejków eterycznych, które mają pozytywny wpływ na błony śluzowe, wykazuje także działanie przeciwskurczowe i antybiotyczne, co jest pomocne przy wzdęciach i dolegliwościach żołądkowych i jelitowych.
Nazwa naukowa: Foeniculum vulgare.
Wykorzystywane części: bulwa z liśćmi i owocami.
Składniki: żelazo, potas, wapń, witamina A, witaminy B1, B2, witaminy C i E oraz olejki eteryczne (anetol).
Czas zbioru: lato, jesień.

Holunderbeeren

Czarny bez

Czarny bez można znaleźć w całej Europie. Ponieważ rozprzestrzenia się nie tylko przez nasiona, ale także przez pędy, dość łatwo się krzewi.

Charakterystyka: dobrze znany jest wpływ czarnego bzu na procesy związane z wydalaniem moczu, poceniem się i laktacją. Owoce czarnego bzu mają działanie krwiotwórcze i oczyszczające krew oraz oczyszczają wszystkie narządy wewnętrzne.
Nazwa naukowa: Sambucus nigra.
Wykorzystywane części: zarówno liście, jak i korzenie, a także kwiat bzu czarnego i dobrze znane owoce bzu czarnego.
Składniki: Czarny bez zawiera dużo witaminy C w świeżych kwiatach, roślina zawiera olejki eteryczne zawierające żelazo, miedź i terpentynę. Ponadto owoce zawierają dużo witaminy A, B i C (więcej niż jagoda i malina).

Hopfen

Chmiel

Chmiel rośnie nie tylko dziko, ale ma także bogatą tradycję rośliny uprawnej (w Niemczech od VIII wieku).

Charakterystyka: działanie lecznicze wynika głównie z gorzkich substancji. Chmiel stymuluje apetyt, wzmacnia odporność przewodu pokarmowego, łagodzi nerwy i promuje sen. Mówi się również, że ma działanie hamujące rozwój bakterii.
Nazwa naukowa: Humulus lupulus.
Wykorzystywane części: szyszki owocowe.
Składniki: lupulina, gorzkie substancje, a także olejki eteryczne, kwas garbnikowy.

Knoblauch Logo

Czosnek

W badaniu opublikowanym przez Zurich Veterinary Pharmacology and Toxicology czosnek wielokrotnie wymieniany jest jako roślina toksyczna. Stwierdzono, że toksyczna dawka czosnku wynosi 5g na kilogram masy ciała lub 1,25 ml na kilogram masy ciała podawana przez 7 dni. Jednak ta dokładna informacja nie jest już tak łatwa do odnalezienia. Najczęściej powielana informacja o poziomie toksyczności Allium sativum stwierdza, że jest on - toksyczny do wysoce toksycznego. Ta informacja jest wystarczająca, aby niektórzy właściciele psów stwierdzili, że czosnek może być tylko i wyłącznie szkodliwy dla ich psa. Tymczasem, toksyczna dawka jest w normalnych warunkach niezwykle trudna do osiągnięcia. Oznacza ona, że pies o wadze 15 kg przyjmować by musiał 75 g czosnku dziennie! Ząbek czosnku waży od 2 do 3 g. Oznaczałoby to, że piętnastokilogramowy pies musiałby otrzymywać 25 ząbków czosnku dziennie…

To się nigdy nie powinno wydarzyć.

Czosnek jest jedną z najstarszych roślin leczniczych znanych człowiekowi i był używany od czasów starożytnych do leczenia i jako środek wzmacniający.

Tradycyjnie czosnek jest często stosowany w następujących przypadkach: zaburzenia żołądkowo-jelitowe z biegunką lub zaparciami, wzdęcia i stany zapalne jelit. Czosnek zabija chore bakterie jelitowe i promuje bakterie E.coli (normalni mieszkańcy jelit). Jest również stosowany w chorobach dróg oddechowych, takich jak zapalenie oskrzeli, krztusiec i astma. Jest skuteczny w przypadku wysokiego ciśnienia krwi, miażdżycy i niewydolności mięśnia sercowego (przepływu krwi do serca). Ponadto czosnek ma działanie odrobaczające i jest szeroko stosowany w medycynie indyjskiej jako środek wzmacniający.

Ważne składniki czosnku:
Węglowodany, białko, tłuszcz, wapń i fosfor, magnez, żelazo, witaminy B1, B2 i C, inulina i allicyna z olejkami eterycznymi zawierającymi siarkę. Allicyna jest związkiem wywołującym charakterystyczny zapach czosnku i przypisywana jest prozdrowotnemu działaniu czosnku (działanie bakteriobójcze).

Pytanie dotyczące czosnku zostało przesłane do Weterynaryjnego Instytutu Toksykologicznego Uniwersytetu w Zurychu. Prof. Dr med. Nägeli odpowiedział: „Podawanie psom czosnku może być dobre dla ich zdrowia. O faktycznym działaniu odstraszającym (odstraszającym gryzące owady) nic mi nie wiadomo. Zalecana jest dzienna dawka 4 g świeżego ząbka czosnku. Nie mam zaleceń, dotyczących dawkowania suszonego czosnku czy czosnku w proszku.”

Natomiast Dr. Korthäuer odpowiedział: „Zatrucie czosnkiem nie przytrafiło mi się przez 20 lat działalności weterynaryjnej, chociaż niektórzy właściciele zwierząt domowych co nieco przesadzają z podawaniem czosnku swojemu psu”.

W Naturavetal obowiązuje zasada: zbyt wiele wcale nie pomaga! Właśnie dlatego nasze kompletne jedzenie Canis Plus zawiera tylko bardzo małą ilość czosnku.

W wielokrotnie prowadzonych badaniach nie zgłaszano żadnych objawów klinicznych związanych z zatruciem Allium sativum u psów. Wszystkie badane psy otrzymywały pełnoporcjową karmę Canis Plus przez kilka lat i były zdrowe, a testy krwi nie wykazały żadnych nieprawidłowości.

Lavendel Logo

Lawenda

Lawenda pochodzi z północnych Włoch i południowej Francji, ale teraz zdobi też ogrody w wielu innych krajach.

Charakterystyka: dzięki olejkom eterycznym lawenda działa na różne układy narządów - stymuluje układ trawienny poprzez pobudzanie pracy żołądka, łagodzi wzdęcia, wydala wodę z nerek i działa kojąco na nerwy. Ma działanie antyseptyczne nawet na zainfekowane rany.
Nazwa naukowa: Lavandula officinalis.
Wykorzystywane części: kwiaty i liście lawendy.
Składniki: Oprócz olejków eterycznych lawenda zawiera garbniki, glikozydy i saponinę.

Löwenzahn

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski stosowano w leczeniu dny moczanowej i dolegliwości reumatycznych już przed wiekami. Również dzisiaj jest bardzo ceniony jako środek na zapalenie stawów i zatrzymywanie wody w organizmie.

Charakterystyka: mlecze można znaleźć prawie wszędzie. Należy do rodziny astrowatych i dorasta do 20 cm wysokości. Łodyga zawiera biały mleczny sok. Mniszek lekarski smakuje gorzko i jest raczej nieapetyczny w smaku. Stymuluje metabolizm i jest często stosowany w formie naparu na problemy z wątrobą i żółcią, a także do oczyszczania krwi i spowolnieniu procesu starzenia się.
Nazwa naukowa: Taraxacum officinale.
Wykorzystywane części: korzenie i liście.
Składniki: Mniszek lekarski zawiera substancję antybiotykową, witaminy z grupy B i C, substancje gorzkie, taraksacynę i inulinę. Inulina jest węglowodanem, który przekształca się w fruktozę i mówi się, że ma działanie przeciwcukrzycowe.

Pietruszka

Pietruszka jest jednym z najbardziej znanych ziół kulinarnych. Była używana już przez starożytnych Greków ze względu na jej właściwości moczopędne oraz jako pomoc w leczeniu urazów, takich jak siniaki, wrzody i ukąszenia komarów.

Charakterystyka: liście natki pietruszki układają się na kształt baldachimu, ma podobny do marchwi palowy korzeń. Jest to roślina wieloletnia, która może dorastać do ponad metra wysokości. Zapewnia ważne wsparcie w przypadku infekcji i spadków odporności, wspomaga tworzenie krwi i jest bogatym źródłem minerałów. Ma również świetny wpływ na nerki i naczynia krwionośne.
Nazwa naukowa: Petroselinum crispum.
Wykorzystywane części: świeże liście.
Składniki: Pietruszka ma wyjątkowo wysoki poziom białka, minerałów, wapnia, żelaza i prowitaminy A i B1, B2, witaminy E i kwasu foliowego. Już 5g natki pietruszki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na prowitaminę A i witaminę C.

Salbei Logo

Szałwia

Szałwię niegdyś nazywano zabójcą bakterii. Jest uprawiana głównie w ogrodach i rzadko rośnie dziko. Jest to bardzo odporna roślina. W czasach starożytnych była bardzo ceniona jako lekarstwo.

Charakterystyka: Szałwia działa bakteriobójczo, zapewniając szybkie gojenie się ran. Jest również stosowana w celu zmniejszenia nadprodukcji potu.
Nazwa naukowa: Salvia officinalis.
Wykorzystywane części: liście i młode pędy. Składniki: olejki eteryczne z salviolem, cyneolem, kamforą, garbnikami i żywicami.

Stiefmuetterchen Logo

Bratek

Ludowa nazwa bratka to macoszki: „Duży płatek to macocha, która prezentuje się w kolorowej, wspaniałej sukni. Kolejne średniej wielkości liście to jej własne córki, ładnie z klasą ozdobione, podczas gdy dwie pasierbice, małe i bez ozdób, mają tylko jeden płatek jako biżuterię. Drogi Bóg zlitował się nad kopciuszkami, obrócił kwiat tak, że są na wierzchu, a zła macocha na dole”.

Charakterystyka: liście i kwiaty stosowane w chorobach skórnych. Pomagają także oczyścić nerki i wspierają leczenie chronicznych wysypek.
Nazwa naukowa: Viola tricolor.
Wykorzystywane części: liście i kwiaty.
Czas zbioru: kwiecień - wrzesień.

Podziel się tym artykułem

Share on email
E-mail
Naturavetal Newsletter
Naturavetal Logo

Nasz biuletyn z cennymi wskazówkami i informacjami o nowych produktach

Szybko i łatwo zapisz się, by otrzymywać nasz newsletter! Informujemy w nim o naszych nowych produktach związanych z naturalnym, zdrowym żywieniem psów lub kotów oraz przekazujemy przydatne wskazówki dotyczące karmienia i opieki – dla długiego zdrowego i pełnego sił witalnych życia Twojego psa i kota.