Naturavetal Logo

Ważne minerały dla psów i kotów

Dodaj do listy zakupów

Zdrowa dieta dla naszych zwierząt domowych obejmuje główne składniki, takie jak węglowodany, tłuszcze i białka, a także niektóre elementy, które muszą być dostarczane do organizmu w mniejszych ilościach - jak niezbędne minerały. Minerały pełnią wiele różnych funkcji fizjologicznych u psów i kotów. Między innymi są odpowiedzialne za strukturę i stabilność szkieletu i zębów, odgrywają ważną rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych i skurczu mięśni oraz są ważne dla regulacji równowagi kwasowo-zasadowej.

Minerały są podzielone na kategorie w zależności od ich funkcji i ilości, jaką pełnią w organizmie. W zależności od ich funkcji rozróżnia się substancje budulcowe i regulujące. Substancje budulcowe obejmują wapń, fosfor i magnez. Substancje regulujące to jod, sód, potas, żelazo i chlor. Niektóre pierwiastki mają zarówno właściwości budulcowe, jak i regulacyjne, jak na przykład fosfor, który bierze udział w budowie zębów i kości, ale ma również regulujący wpływ na równowagę kwasowo-zasadową. Minerały są też kategoryzowane w zależności od ich stężenia. Są one podzielone na makroelementy i mikroelementy (pierwiastki śladowe). Makroelementy obejmują wapń, fosfor, magnez, sód, potas i chlor, natomiast do grupy pierwiastków śladowych nalezą: żelazo, cynk, miedź, mangan, jod i siarka.

Udowodniono, że 11 minerałów jest niezbędnych typowo dla psów i kotów, tj. ich organizmy są zależne od ich dostarczania z zewnątrz, ponieważ nie mogą ich samodzielnie wytwarzać. Istnieją jednak inne minerały, które również uważa się za niezbędne, ponieważ pełnią taką rolę u innych gatunków.

Ponieważ duża część minerałów nie jest niszczona przez ciepło, są one w składzie analitycznym ujęte w zawartości surowego popiołu. Mianem popiołu określa się tu nieorganiczne składniki karmy. Są to minerały i związki pierwiastków śladowych. Ich oznaczanie odbywa się poprzez spopielanie w piecu muflowym w temperaturze ok. 550°C. W ten sposób można określić zawartość wapnia, fosforu, magnezu, sodu, potasu, żelaza, miedzi, manganu i cynku w karmie. Inne minerały, takie jak chlor, jod, siarka lub selen, są częściowo lub całkowicie niszczone w procesie spalania.

Nasz krótki przewodnik po substancjach mineralnych zawiera przegląd najważniejszych z nich dla organizmów psów i kotów.

Infolinia Naturavetal®

Nasi eksperci chętnie doradzą indywidualnie.

Jeśli pojawiają się jakiekolwiek pytania na ten temat, z przyjemnością udzielimy wyczerpujących porad. 

Jesteśmy do Państwa dyspozycji
od poniedziałku do piątku w godzinach
od 9:00 do 17:00

Makroelementy

Jak opisano powyżej, minerały można również kategoryzować według ich stężenia. Są one podzielone na makro- i mikroelementy. Makroelementy obejmują wapń, fosfor, magnez, sód, potas i chlor.

Wapń

Występowanie: np. w kościach, mleku i produktach mlecznych, zwłaszcza w mleku kozim i owczym, jajach, warzywach, takich jak brokuły czy koper włoski, owocach, takich jak banany, jeżyny i porzeczki, a także w roślinach morskich

Wapń jest prawdopodobnie najobficiej występującym pierwiastkiem w organizmie psów i kotów. Zapotrzebowanie na wapń jest najwyższe, gdy tworzą się kości i zęby; kości zawierają prawie cały wapń dostępny w organizmie. Wapń jest jednak niezbędny nie tylko do tworzenia zdrowych kości i zębów, ponieważ odgrywa również decydującą rolę w krzepnięciu krwi, przekazywaniu impulsów nerwowych i skurczu mięśni.

Fosfor

Występowanie: m.in. w mięsie i rybach, mleku i produktach mlecznych, warzywach, takich jak brokuły, dynia czy buraki; owocach takich jak banany, maliny czy czerwone porzeczki oraz produktach zbożowych, takich jak proso czy ryż

Podobnie jak jest w przypadku wapnia, to kości zawierają najwięcej fosforu w organizmie. Fosfor jest niezbędnym budulcem całego szkieletu, a także budulcem DNA, RNA i fosfolipidów, które są niezbędne do budowy biomembran. Oprócz aktywności mięśni i mózgu, wspomaga tworzenie kości i zębów oraz jest współodpowiedzialny za cały metabolizm i równowagę kwasowo-zasadową. Fosfor jest również składnikiem wielu enzymów i jako związek bogaty w energię bierze udział w uwalnianiu i odbudowie energii komórkowej (ATP, ADP).

Magnez

Występowanie: m.in. w mięsie, rybach, mleku i produktach mlecznych, produktach zbożowych, takich jak proso lub ryż, warzywach, takich jak szpinak, roszponka lub brokuły oraz owocach, takich jak banany, maliny lub jeżyny.

Magnez bierze udział w ponad 300 procesach metabolicznych w organizmie i odgrywa bardzo ważną rolę w bilansie energetycznym. Ma również duży wpływ na stabilność błon komórkowych. Jest bardzo ważny dla syntezy białek i kontroluje funkcje nerwów i mięśni, w tym mięśnia sercowego. Magnez może wspomagać prawidłowy rytm serca i zapobiegać nadmiernemu krzepnięciu krwi. Jest potrzebny do wydzielania i funkcjonowania hormonów, a także jest niezbędny do tworzenia i stabilności kości.

Sód

Występowanie: np. w rybach i mięsie, a także w mleku i produktach mlecznych

Większość sodu w organizmie znajduje się w płynach pozakomórkowych, gdzie pomaga regulować ciśnienie osmotyczne. Zawartość sodu w organizmie pozostaje stała dzięki pracy nerek, które regulują jego wydalanie z moczem. Z tego powodu sód jest ważny dla równowagi wodnej organizmu i regulacji równowagi kwasowo-zasadowej. Zdolność do przekazywania bodźców elektrycznych, generowania impulsów nerwowych i ich transmisji również zależy w dużej mierze od sodu.

Potas

Występowanie: głównie w zielonych warzywach liściastych, produktach mlecznych i mięsie, niełuskanym ryżu i owsie

Potas kontroluje funkcje mięśni i nerwów, jest ważny dla tworzenia kości i zębów oraz aktywacji enzymów (bierze udział w działaniu około 300 enzymów).

Mikroelementy

Ponieważ ich stężenie w organizmie jest raczej niskie w stosunku do makroelementów, składniki te są określane mianem pierwiastków śladowych. Należą do nich: żelazo, cynk, miedź, mangan, jod i siarka. 

Żelazo

Występowanie: np. w mięsie i rybach, produktach zbożowych, takich jak proso, ryż czy owies, warzywach, takich jak szpinak, marchew, cukinia czy roszponka oraz owocach, takich jak porzeczki czy maliny

Żelazo odgrywa najważniejszą rolę w syntezie hemoglobiny i mioglobiny, gdzie transportuje i wiąże tlen. Jest zatem niezbędne do transportu tlenu i tworzenia czerwonych krwinek. Żelazo jest również składnikiem wielu enzymów.

Miedź

Występowanie: m.in. w mięsie i rybach, mleku i produktach mlecznych, jajach, produktach zbożowych, takich jak owies i kukurydza, warzywach, takich jak dynia i seler oraz owocach, takich jak morele, banany i jeżyny

Miedź jest częścią różnych enzymów i dlatego bierze udział w różnych procesach, takich jak tworzenie kości i wzrost komórek. Bez miedzi metabolizm żelaza i hematopoeza (tworzenie komórek krwi) nie mogą sprawnie przebiegać. Jest ona również niezbędna do prawidłowego wybarwienia sierści. Może spowalniać przedwczesną utratę masy kostnej w starszym wieku i zapobiegać zwapnieniu naczyń krwionośnych.

Cynk

Występowanie: m.in. w mięsie, rybach, mleku i produktach mlecznych, jajach, produktach zbożowych, takich jak ryż, kukurydza lub owies, warzywach, takich jak brokuły lub szpinak oraz owocach, takich jak banany i porzeczki

Cynk jest niezbędnym pierwiastkiem, który bierze udział w ponad 300 procesach enzymatycznych. Enzymy zawierające cynk biorą między innymi udział w replikacji komórek i odgrywają rolę w metabolizmie białek oraz węglowodanów. Cynk jest również ważny dla funkcjonowania skóry i gojenia się ran, a także w syntezie hormonów tarczycy. Wraz z innymi składnikami odżywczymi może wspomagać regenerację komórek ciała i jest szczególnie korzystny dla obrony immunologicznej.

Mangan

Występowanie: m.in. w mięsie, rybach, mleku i produktach mlecznych, jajach, produktach zbożowych, takich jak owies lub amarantus, warzywach, takich jak marchew lub seler i owocach, takich jak jagody, owoce dzikiej róży lub jeżyny

Mangan jest ważny dla prawidłowego rozwoju kości i jest częścią niektórych enzymów, takich jak hydrolazy lub kinazy - jest więc niezbędny do tworzenia i utrzymania tkanki łącznej, którą znajdujemy w całym organizmie. Bierze udział w tworzeniu czynników krzepnięcia krwi. Mangan odgrywa również rolę w metabolizmie węglowodanów za pośrednictwem insuliny.

Selen

Występowanie: szczególnie w mięsie, rybach, jajach, mleku i produktach mlecznych, zbożach, takich jak ryż i owies, warzywach, takich jak marchew i cukinia oraz owocach, takich jak porzeczki, banany i jabłka

Selen jest ważny dla ochrony komórek przed zniszczeniem oksydacyjnym i dla układu odpornościowego. Wspiera skuteczność witaminy E i odgrywa również bardzo istotną rolę w funkcjonowaniu tarczycy.

Jod

Występowanie: np. w mięsie, rybach, mleku, produktach mlecznych, jajach, produktach zbożowych, takich jak owies, kukurydza lub proso, warzywach, takich jak brokuły, szpinak lub marchew i owocach, takich jak banany lub jabłka

Jod jest potrzebny do tworzenia hormonu tarczycy, a także do jego normalnego funkcjonowania. Ma to kluczowe znaczenie dla różnicowania komórek, wzrostu i rozwoju u rosnących zwierząt. Reguluje również metabolizm u dorosłych zwierząt.

Dalsze informacje i często zadawane pytania (FAQ) dotyczące minerałów

Jaka jest najlepsza dieta dla psa?

Różne czynniki wpływają na to, którą karmę organizm psa może najlepiej wykorzystać. Już w okresie szczenięcym, gdy maluch po raz pierwszy otrzymuje stały pokarm, opiekun wyznacza żywieniowy kurs, ale w związku z doświadczeniami i zmieniającymi się wymaganiami w trakcie życia psa, kierunek ten można zawsze zmieniać. Efektem optymalnej diety psa jest m.in. niezaburzony rozwój zdrowej flory jelitowej. 

Jeśli pojawią się nietolerancje, alergie lub inne problemy, często konieczne jest odpowiednie dostosowanie żywienia. Holistyczna koncepcja Naturavetal łączy wysokiej jakości składniki z delikatnymi metodami przygotowania i całkowicie naturalnymi recepturami, dzięki czemu pies może rozwijać i utrzymywać stabilny układ trawienny. Ma to kluczowe znaczenie dla funkcjonowania układu odpornościowego i jest niezbędne jako bariera dla szerokiej gamy potencjalnie groźnych patogenów. 

Niezależnie od tego, czy Twój pies najlepiej radzi sobie jedząc tłoczoną na zimno suchą karmę, delikatnie gotowane Kompletne Menupuszki z czystym mięsem lub roladki z różnymi dodatkami - w Naturavetal znajdziesz wszystkie składniki potrzebne do naturalnego i odpowiedniego dla gatunku żywienia. Dla urozmaicenia można również łączyć różne rodzaje karmy, na przykład podając jeden z naszych delikatnie gotowanych Kompletnych Menu Canis Plus® rano i tłoczoną na zimno suchą karmę Canis Plus® wieczorem. Zapoznaj się z wyszukiwarką odmian jeśli potrzebujesz pomocy w wyborze odpowiedniego rodzaju karmy dla swojego psa.

Co mogę zrobić, aby wzmocnić układ odpornościowy kota?

Najlepszą podstawą dobrego zdrowia i silnego układu odpornościowego w każdym wieku jest wysokiej jakości i dobrze tolerowana dieta. Dzięki Felins Plus® zawsze podajesz właściwą karmę. W przypadku specjalnych potrzeb jako uzupełnienie BARF lub w celu wzmocnienia układu odpornościowego, dostępne są również doskonałej jakości naturalne suplementy. 

Poza zdrową naturalną karmą, suplementy Felins Plus® to podstawa, jeśli chodzi o zwiększenie witalności, naturalną detoksykację, stymulację i witalizację całego organizmu, a także wsparcie podczas okresu wzrostu lub przy starości, rekonwalescencji lub odchowu kociąt. Zawarte w suplementach składniki odżywcze i aktywne mogą wspierać procesy samoleczenia w organizmie, stymulować metabolizm i wspomagać układ odpornościowy - w całkowicie naturalny sposób. Twoje zwierzę otrzymuje wszystko, czego potrzebuje do zdrowego życia, w sposób dostosowany do jego indywidualnych i gatunkowych potrzeb.

Czym jest białko w karmie dla kotów?

W dobrej karmie dla kota, takiej jak Roladki Felins Plus® białko pochodzi głównie z delikatnie przygotowanego mięsa. Jako czysty mięsożerca, w swojej codziennej diecie kot jest uzależniony od wysokiej zawartości mięsa i właśnie to zapewnia mu karma Felins Plus. Roladki zawierają co najmniej 87% mięsa i zapewnia kotom dokładnie to, czego potrzebują mięsożercy: dużo mięsa i niewiele węglowodanów.

Jednak uwaga: białka w karmach mogą pochodzić też ze składników pochodzenia roślinnego. Na przykład z wysokiej zawartości białka znany jest groch. Inne rośliny strączkowe, takie jak soczewica czy fasola, również zawierają dużo białka roślinnego. Dlatego zaleca się ostrożność w przypadku karm dla kotów, które zawierają te źródła białka roślinnego. Są one często używane, aby wartość białka surowego w karmie wydawała się wysoka (wartość białka surowego reprezentuje jedynie sumę białka zwierzęcego i roślinnego) bez konieczności uciekania się do cennych i jednocześnie droższych składników, takich jak mięso, których kot potrzebuje, aby zachować zdrowie przez długi czas.

Z naszego przewodniku dla opiekunów kotów dowiesz się wszystkiego, co warto wiedzieć o zdrowej diecie tych wspaniałych zwierząt.

Jaka karma dla starszego kota?

W przypadku starszych kotów szczególnie ważne jest podawanie naturalnej mokrej karmy, która nie zawiera żadnych zbędnych syntetycznych dodatków. Taką karmą są Roladki Felins Plus®. Dla przykładu, syntetyczne witaminy obecne w większości wysoko przetworzonych karm, mogą obciążać metabolizm, a starsze zwierzęta szczególnie korzystają, gdy ich metabolizm nie otrzymuje takich dodatkowych wyzwań. Karma powinna również składać się wyłącznie z wysokiej jakości składników. Produkty uboczne niskiej jakości, mączki zawierające m.in. pióra lub pazury, a także niepotrzebnie wysoki udział składników roślinnych nie powinny mieć nigdy miejsca w diecie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w naszym przewodniku „Karma dla psa seniora i kota seniora”.

Dlaczego koty potrzebują mięsa?

Koty są prawdziwymi mięsożercami. Ich naturalną zdobyczą zawsze były małe ssaki, takie jak myszy, ptaki, a w razie konieczności - owady lub ryby. Chociaż koty spożywają również składniki roślinne poprzez zawartość żołądka swoich ofiar, trafiają one do organizmu tylko w niewielkich ilościach. Wiele kotów gardzi na przykład przewodem pokarmowym swoich ofiar, ponieważ potrzebują one głównie mięsa, aby uzyskać wszystkie składniki odżywcze, niezbędne dla zachowania zdrowia. 

Jeśli karma dla kotów zawiera zbyt dużą ilość węglowodanów - tj. składników pochodzenia roślinnego - oznacza to, że może zawierać mniej mięsa. Dlatego też wiele karm dla kotów jest bilansowane sztucznymi dodatkami, aby pokryć zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Jednak wysokiej jakości, odpowiednia gatunkowo karma dla kotów nie powinna uciekać się do niepotrzebnych syntetycznych dodatków. Jest to możliwe ze względu na jej wysokiej jakości skład z zawartością mięsa wynoszącą co najmniej 85%. 

Więcej informacji na ten temat można znaleźć na naszej stronie „Odpowiednie dla gatunku żywienie kotów”.

Jeśli mają Państwo jakiekolwiek pytania, zapraszamy do kontaktu telefonicznego. Chętnie udzielimy wszechstronnych porad. Można się z nami skontaktować od poniedziałku do piątku w godzinach od 9 do 17 pod numerem 785 556 667 lub mailowo: info@naturavetal.pl.

Mogą Cię również zainteresować następujące artykuły

Próbki karmy Naturavetal®

Chętnie prześlemy próbki karmy i pomożemy wybrać odpowiednią odmianę.

Newsletter Naturavetal®

W naszym biuletynie przekazujemy praktyczne informacje na temat naturalnej, zdrowej karmy dla psów i kotów.