
Ważne minerały
Zdrowa dieta dla naszych zwierząt domowych powinna zawierać wszystkie główne składniki, tj. węglowodany, tłuszcze i białka, ale także elementy, które muszą być dostarczane do organizmu w niewielkich ilościach – czyli niezbędne minerały. W naszym małym poradniku dokonujemy przeglądu najważniejszych minerałów. Minerały są niezbędne do budowy kości, zębów, hormonów i komórek krwi. Utrzymują napięcie tkanek, wspierają przekazywanie bodźców i aktywują enzymy. Minerały są klasyfikowane według ich zadań i wagi, jaką przypisuje im się w organizmie. Mogą one pełnić funkcje budulcowe lub regulujące. Minerały pełniące funkcje budulcowe to m.in. wapń, fosfor i magnez. Substancje regulujące obejmują jod, sód, potas, żelazo i chlor. Niektóre elementy mają zarówno właściwości budulcowe jak i regulujące – np. fosfor bierze udział w budowie zębów i kości, ale ma również wpływ na regulowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Dalszego podziału minerałów dokonujemy na bazie ich koncentracji i zapotrzebowania w organizmie. Wyróżniamy tu makro- i mikroelementy (czyli pierwiastki śladowe). Makroelementy to wapń, chlor, potas, magnez, sód i fosfor, a pierwiastki śladowe – kobalt, żelazo, fluor, jod, miedź, mangan, molibden, nikiel, selen, wanad, cynk i inne. W naturze istnieje ponad 90 bazowych substancji, z których około 50 zostało wykrytych u ssaków.
Badania naukowe pomogły dość precyzyjnie określić, czego potrzebuje organizm w zakresie witamin, makroelementów i pierwiastków śladowych. Te ważne substancje są obecne w naszej naturalnej żywności w optymalnych ilościach i doskonale się uzupełniają. Naturalne witaminy i minerały są przyswajane przez organizm dokładnie w takiej ilości, w jakiej są potrzebne. W przeciwieństwie do sztucznych minerałów i syntetycznych witamin, składniki naturalne nie są magazynowane w organizmie i dlatego dodatkowo go nie obciążają!
Dzięki zrównoważonej i zdrowej diecie, takiej jak karma premium Naturavetal, nasze zwierzęta nie potrzebują żadnych sztucznych dodatków i syntetycznych suplementów.

Wapń
Występowanie: w zbożach i produktach mlecznych
Wapń skutecznie wspiera aktywność serca, buduje zdrowe kości i zęby oraz aktywuje mięśnie i nerwy. Prawie cały wapń organizmu znajduje się w kościach. Niewielka ilość znajduje się we krwi i jednocześnie ma ogromne znaczenie dla funkcji nerwów i mięśni oraz dla zdolności krzepnięcia.
Dla odpowiedniego zaopatrzenia organizmu w wapń i fosfor ważne jest, aby stosunek wapnia do fosforu znalazł odzwierciedlenie również w przyjmowanym pokarmie. Odpowiednia relacja wynosi 1,5 : 1.

Miedź
Występowanie: w skorupiakach i kakao
Kontroluje strukturę keratynową włosów i wełny. Jest ważna dla układu nerwowego i metabolizmu tłuszczów oraz odgrywa ważną rolę w tworzeniu krwi i pigmentów. Bez miedzi metabolizm żelaza i oddychanie komórkowe nie mogą funkcjonować płynnie. Objawy niedoboru: niskie wchłanianie żelaza, uszkodzenie wątroby, uszkodzenie szkieletu i naczyń krwionośnych, ataksja i niedokrwistość. Zmiany w skórze i włosach, a także siwienie ciemnych włosów pigmentowanych.

Żelazo
Występowanie: w kawiorze, mięsie, fasoli i grochu.
Żelazo jest ważne dla transportu tlenu i reakcji enzymatycznych, polegających na wymianie elektronów (oddychanie komórkowe, ochrona przed stresem oksydacyjnym), a także jest niezbędne do konwersji energii. Jest też kluczowym elementem w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Objawy niedoboru: anemia (niedokrwistość) - szczególnie w okresie laktacji, zwiększona podatność na infekcje i niewielki przyrost masy ciała.

Potas
Występowanie: w ziemniakach, warzywach, owocach (zwłaszcza w bananach ) i produktach zbożowych.
Potas jest ważny dla pobudzania mięśni i nerwów, trawienia i równowagi kwasowo-zasadowej. Wraz z sodem, wapniem i chlorem wpływa na aktywność mięśnia sercowego.

Magnez
Występowanie: głównie w zielonych warzywach liściastych, produktach mlecznych i mięsie, niełuskanym ryżu i owsie.
Magnez kontroluje funkcje mięśni i nerwów. Jest ważny dla budowy kości i zębów oraz aktywacji enzymów (bierze udział w działaniu około 300 enzymów).

Mangan
Występowanie: w płatkach owsianych i zielonych warzywach liściastych.
Mangan jest ważny dla wzrostu kości i wspiera metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Jest również ważny dla funkcji i struktury komórek i w budowie odporności. Objawy niedoboru: zmniejszona koncentracja, zaburzenia nerwowe, zaburzona struktura szkieletowa, pogrubione stawy i niechęć do ruchu, a także upośledzona płodność.

Sód
Występowanie: w soli, produktach mlecznych, mleku i mięsie.
Jest funkcjonalnie niezbędny do pobudzenia mięśni i nerwów, dla utrzymania równowagi wodnej, równowagi kwasowo-zasadowej oraz do regulacji ciśnienia osmotycznego.

Fosfor
Występowanie: w mięsie, kiełbasach, mleku i produktach mlecznych, warzywach, zbożach i roślinach strączkowych
Oprócz aktywności mięśni i mózgu, wspiera rozwój kości i zębów oraz jest odpowiedzialny za cały metabolizm i równowagę kwasowo-zasadową. Fosfor jest również składnikiem wielu enzymów, jest także zaangażowany w uwalnianie i odbudowę energii komórkowej (ATP, ADP) jako związek wysokoenergetyczny. Dla dobrego zaopatrzenia organizmu w wapń i fosfor ważne jest, aby stosunek wapnia do fosforu znalazł odzwierciedlenie również w przyjmowanym pokarmie. Powinien on wynosić 1,5 : 1.

Siarka
Występowanie: w jajach, mleku, mięsie i niektórych roślinach, takich jak czosnek i czosnek niedźwiedzi.
Jest ważnym materiałem budulcowym aminokwasów cysteiny, cystyny i metioniny. Jest potrzebna głównie do wzrostu tkanek i przebudowy.

Selen
Występowanie: w rybach i mięsie.
Selen jest ważny dla ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym (starzeniem). Pomaga w metabolizmie kwasów tłuszczowych i pełni ważną funkcję immunologiczną.

Cynk
Występowanie: W jajach i płatkach owsianych.
Cynk jest niezbędnym pierwiastkiem obecnym w ponad 200 enzymach. Jest niezbędny do przemiany witaminy A do retinolu i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest również bardzo ważny dla skóry, paznokci, błony śluzowej, trzustki i wielu innych narządów. Cynk jest również częścią insuliny. Objawy niedoboru: uszkodzenie sierści i włosów, uszkodzenie szkieletu, niedorozwój jąder, osłabienie układu odpornościowego, a także patologiczne pogrubienie skóry i wypadanie włosów, opóźnione gojenie się ran i ogólne zmęczenie.